Wist je dat er een groep goede advocaten is die maar de helft van het normale tarief berekent? Kijk maar eens op onze zusterwebsite advocaatkostenvergelijken.nl.

Advocaten strafrecht. Vraag en antwoord


ZIJN NVSA-ADVOCATEN DE ENIGE GOEDE STRAFRECHTADVOCATEN?

We hebben sterk de neiging om "ja" te antwoorden. Ongetwijfeld zal er hier of daar een goede advocaat strafrecht rondlopen die geen lid is, maar vrijwel alle advocaten specialist strafrecht zijn lid van de NVSA, inclusief bijna alle TV-advocaten (de jongens en meisjes die u dagelijks op de buis ziet).

En ten behoeve van de honderden NVSA-advocaten die niet dagelijks op TV verschijnen merken we nog maar even op dat kwaliteit niet altijd gekoppeld is aan kijkcijfers.

(Over de vraag wat in het algemeen gesproken een goede advocaat is, zie onze pagina Wat is een goede advocaat?)

WAAR VIND IK DE WEBSITE VAN DE NVSA?

Hier: Website NVSA

(Je vindt daar ook de eisen wat betreft opleiding en werkervaring waar de advocaten van de NVSA aan moeten voldoen.)
IS EEN NVSA-ADVOCAAT DUURDER DAN EEN ANDERE ADVOCAAT?

Pro deo advocaat (toevoeging)

Veel strafzaken worden op toevoegingbasis (voor jou zonder kosten) behandeld. Je kunt daarvoor bij de meeste NVSA-advocaten terecht.
Een NVSA-advocaat is dus niet duurder dan andere advocaten als er een "toevoeging" is.

(Voor meer informatie over pro-deo-zaken, kijk op de website prodeoadvocaatvanonvermogen.nl of kijk op de website van het juridisch loket)

Wil je weten of een bepaalde advocaat pro-deo-zaken behandelt, dan kun je dat controleren op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekering

Bij de meeste verzekeringen is strafrecht (vrijwel) geheel uitgesloten. Alleen zogenaamde "schulddelicten" willen nogal eens onder de verzekering vallen. (Dus zaken die je per ongeluk hebt gedaan; bijvoorbeeld een verkeersongeluk door jouw schuld waarbij iemand overlijdt).

Valt de kwestie onder de dekking, dan heb je in principe vrije advocaatkeus en is het dus verstandig om een NVSA-advocaat in te schakelen.

Zelf betalen

In het algemeen hebben specialisten de neiging om een wat hoger uurtarief te rekenen dan andere advocaten.
De meeste NVSA-advocaten hanteren weliswaar niet de astronomische tarieven waarover je op TV wel eens hoort, maar dat maakt ze nog niet echt goedkoop.

Er zijn veel NVSA-leden, zodat er sprake is van serieuze onderlinge concurrentie, ook op op prijs.
(Zie ook onze pagina onderhandelen over tarief advocaat.)