Wist je dat er een groep goede advocaten is die maar de helft van het normale tarief berekent? Kijk maar eens op onze zusterwebsite advocaatkostenvergelijken.nl.

Advocaten onteigeningsrecht. Vraag en antwoord


ZIJN VOA-ADVOCATEN DE ENIGE GOEDE ONTEIGENINGS-ADVOCATEN?

Onteigening is een heel specifiek rechtsgebied. Er wordt in Nederland bovendien niet constant grootschalig onteigend. Er zijn daarom niet veel advocaten die iets van onteigening afweten.
Zelf zijn wij ook bepaald geen expert als het over onteigening gaat, dus wij zouden al snel een specialist inschakelen als we ermee te maken kregen en dat wordt dan dus een VOA-advocaat.

(Over de vraag wat in het algemeen gesproken een goede advocaat is, zie onze pagina Wat is een goede advocaat?)

WAAR VIND IK DE WEBSITE VAN DE VOA?

Hier: website VOA

(Je vindt daar ook de eisen wat betreft opleiding en werkervaring waar de advocaten van de NVVMA aan moeten voldoen.)
IS EEN VOA-ADVOCAAT DUURDER DAN EEN ANDERE ADVOCAAT?

Pro deo advocaat (toevoeging)

Bij onteigening gaat het normaal gesproken om dusdanige bezittingen en/of planschadevergoedingen dat er niet snel sprake zal kunnen zijn van behandeling van de zaak op basis van toevoeging.
Bovendien kregen wij de indruk, toen wij de ledenlijst van de VOA doornamen, dat er niet veel VOA-advocaten zijn die pro deo werken.

Wil je weten of een bepaalde advocaat pro-deo-zaken behandelt, dan kun je dat controleren op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering (en valt jouw probleem onder de dekking), dan zal de zaak in eerste instantie behandeld worden door de juristen die door de verzekeraar worden ingeschakeld.
Komt het echter tot een procedure en moet er een advocaat worden ingeschakeld, dan heb je als alles goed is vrije advocaatkeus, zodat je zonder extra kosten een echte specialist kunt laten inschakelen door jouw verzekeraar.

Als er op enig moment onenigheid is tussen jou en jouw verzekeraar over de behandeling van de zaak, heb je recht op een second opinion. Ook dan is er meestal vrije advocaatkeus.

Voor meer informatie, zie onze pagina rechtsbijstandverzekering.

Zelf betalen

In het algemeen hebben specialisten de neiging om een wat hoger uurtarief te rekenen dan andere advocaten, en veel VOA-advocaten werken bij kantoren die er om bekend staan dat ze niet goedkoop zijn.
Er zijn niet veel VOA-advocaten en de prijsconcurrentie is niet groot. (Zie ook onze pagina onderhandelen over tarief advocaat.)