Wist je dat er een groep goede advocaten is die maar de helft van het normale tarief berekent? Kijk maar eens op onze zusterwebsite advocaatkostenvergelijken.nl.

Advocaten milieurecht. Vraag en antwoord


ZIJN VMA-ADVOCATEN DE ENIGE GOEDE ADVOCATEN MILIEURECHT?

Om die vraag te kunen beantwoorden moeten we eerst iets meer vertellen over het begrip "milieurecht".
Wettelijke regels die met het milieu te maken hebben, kun je in allerlei wetten tegenkomen. Soms gaat het over burgerlijk recht, soms over bestuursrecht en soms over strafrecht.
Milieurecht gaat dus niet over één rechtsgebied, maar is meer een thema dat allerlei rechtsgebieden omvat.

Er zijn op al die rechtsgebieden natuurlijk ook andere specialisten werkzaam, maar die hebben vaak geen heel specifieke kennis over de milieuaspecten.

Die specifieke kennis maakt het verschil en maakt een VMA-advocaat de eerste keus voor zaken die met milieu te maken hebben.

(Over de vraag wat in het algemeen gesproken een goede advocaat is, zie onze pagina Wat is een goede advocaat?)

WAAR VIND IK DE WEBSITE VAN DE VMA?

Hier: website VMA

(Je vindt daar ook de eisen wat betreft opleiding en werkervaring waar de advocaten van de NVVMA aan moeten voldoen.)
IS EEN VMA-ADVOCAAT DUURDER DAN EEN ANDERE ADVOCAAT?

Pro deo advocaat (toevoeging)

Kom je in aanmerking voor door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand ( "toevoeging", "advocaat van onvermogen", "pro deo advocaat"), dan betaal je een vaste eigen bijdrage.
Geen enkele advocaat mag een hoger bedrag incasseren dan de eigen bijdrage, specialist of niet.
Een VMA-advocaat is dus niet duurder dan andere advocaten als er een "toevoeging" is.
Lang niet alle milieu-advocaten behandelen toevoegingen (milieu-kwesties spelen vaker in een zakelijke omgeving dan voor particulieren).

(Voor meer informatie over pro-deo-zaken, kijk op de website prodeoadvocaatvanonvermogen.nl of kijk op de website van het juridisch loket)

Wil je weten of een bepaalde advocaat pro-deo-zaken behandelt, dan kun je dat controleren op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering (en valt jouw probleem onder de dekking), dan zal de zaak in eerste instantie behandeld worden door de juristen die door de verzekeraar worden ingeschakeld.
Komt het echter tot een procedure en moet er een advocaat worden ingeschakeld, dan heb je als alles goed is vrije advocaatkeus, zodat je zonder extra kosten een echte specialist kunt laten inschakelen door jouw verzekeraar.

Als er op enig moment onenigheid is tussen jou en jouw verzekeraar over de behandeling van de zaak, heb je recht op een second opinion. Ook dan is er meestal vrije advocaatkeus.

Voor meer informatie, zie onze pagina rechtsbijstandverzekering.

Zelf betalen

In het algemeen hebben specialisten de neiging om een wat hoger uurtarief te rekenen dan andere advocaten, en veel milieu-advocaten werken bij kantoren die nogal serieuze tarieven rekenen.
Er zijn niet veel VMA-advocaten en de prijsconcurrentie is niet groot. (Zie ook onze pagina onderhandelen over tarief advocaat.)