Wist je dat er een groep goede advocaten is die maar de helft van het normale tarief berekent? Kijk maar eens op onze zusterwebsite advocaatkostenvergelijken.nl.

Advocaten incassorecht. Vraag en antwoord


ZIJN VIA-ADVOCATEN DE ENIGE GOEDE ADVOCATEN INCASSORECHT?

Heb je een eenmalige, losse, geldvordering, dan kun je bij veel advocatenkantoren terecht, en is het misschien niet echt nodig om een incassospecialist in te schakelen.
Aan de andere kant: waarom zou je geen specialist inschakelen?

Heb je regelmatig geldvorderingen te incasseren, dan biedt een VIA-advocaat veel voordelen. De kantoororganisatie is ingericht op snelle en effici├źnte incasso, wordt er verweer gevoerd dan is alle deskundigheid in huis om daar korte metten mee te maken en ook bij behandeling van de zaak door de rechtbank hoeft de zaak niet (zoals bij de meeste incassobureaus) uit handen te worden gegeven.

Bij incasso van vorderingen is de VIA advocaat dus de eerste keus.

(Over de vraag wat in het algemeen gesproken een goede advocaat is, zie onze pagina Wat is een goede advocaat?)

WAAR VIND IK DE WEBSITE VAN DE VIA?

Hier: Website VIA

(Je vindt daar ook de eisen wat betreft opleiding en werkervaring waar de advocaten van de VIA aan moeten voldoen.)
IS EEN VIA-ADVOCAAT DUURDER DAN EEN ANDERE ADVOCAAT?

Pro deo advocaat (toevoeging)

De klanten van de advocaten incassorecht zijn normaal gesproken bedrijven, die dus niet in aanmerking komen voor toevoeging.
Maar zou je als particulier een VIA-advocaat inschakelen, dan kan dat in theorie ook op basis van toevoeging.
Op de ledenlijst van de Vereniging van Incasso- en procesadvocaten (VIA) komen wij nogal wat advocaten tegen die zelden of nooit "toevoegingen" doen, maar er zijn zeker incasso-advocaten te vinden die wel toevoegingen behandelen.
Wil je weten of een bepaalde advocaat pro-deo-zaken behandelt, dan kun je dat controleren op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering (en valt jouw probleem onder de dekking), dan zal de zaak in eerste instantie behandeld worden door de juristen die door de verzekeraar worden ingeschakeld.
Komt het echter tot een procedure en moet er een advocaat worden ingeschakeld, dan heb je als alles goed is vrije advocaatkeus, zodat je zonder extra kosten een echte specialist kunt laten inschakelen door jouw verzekeraar.

Als er op enig moment onenigheid is tussen jou en jouw verzekeraar over de behandeling van de zaak, heb je recht op een second opinion. Ook dan is er meestal vrije advocaatkeus.

Voor meer informatie, zie onze pagina rechtsbijstandverzekering.

Zelf betalen

In de incassopraktijk is het gebruikelijk om op basis van het zogenaamde incassotarief te werken (een percentage van het geïncasseerde bedrag), zeker als je regelmatig bedragen te incasseren hebt.
Die incassokosten worden zoveel mogelijk verhaald op de debiteur, zodat je als alles goed gaat nauwelijks of geen advocaatkosten zult hebben.

Wordt er toch op uurbasis gerekend, dan is het gebruikelijk dat het tarief enige relatie heeft met de grootte van de vordering.