Wist je dat er een groep goede advocaten is die maar de helft van het normale tarief berekent? Kijk maar eens op onze zusterwebsite advocaatkostenvergelijken.nl.

Advocaten bouwrecht. Vraag en antwoord


ZIJN VBR-A-ADVOCATEN DE ENIGE GOEDE ADVOCATEN BOUWRECHT?

Wij durven niet te beweren dat er geen specialisten bouwrecht bestaan die geen lid zijn van de VBR-A, maar als wij een bouwkwestie zouden hebben, dan zouden we zeker een VBR-A-advocaat inschakelen.
In principe is bouwrecht voor een groot deel "gewoon" overeenkomstenrecht, maar zonder grondige kennis van de gebruiken in de bouw en de jurisprudentie van de Raad van Arbitrage voor de Bouw, ga je al snel de mist in.
Bij serieuze bouwproblemen is de VBR-A advocaat dus de eerste keus.

(Over de vraag wat in het algemeen gesproken een goede advocaat is, zie onze pagina Wat is een goede advocaat?)

WAAR VIND IK DE WEBSITE VAN DE VBR-A?

Hier: Website VBR-A

(Je vindt daar ook de eisen wat betreft opleiding en werkervaring waar de advocaten van de VBR-A aan moeten voldoen.)
IS EEN VBR-A-ADVOCAAT DUURDER DAN EEN ANDERE ADVOCAAT?

Pro deo advocaat (toevoeging)

De klanten van de advocaten bouwrecht zullen niet vaak in aanmerking komen voor toevoeging, maar in theorie kan het natuurlijk wel. Op de ledenlijst van de Vereniging voor Bouwrecht-Advocaten (VBR-A) komen wij nogal wat advocaten tegen die zelden of nooit "toevoegingen" doen, maar er zijn zeker advocaten bouwrecht te vinden die wel toevoegingen behandelen.
Wil je weten of een bepaalde advocaat pro-deo-zaken behandelt, dan kun je dat controleren op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering (en valt jouw probleem onder de dekking), dan zal de zaak in eerste instantie behandeld worden door de juristen die door de verzekeraar worden ingeschakeld.
Komt het echter tot een procedure en moet er een advocaat worden ingeschakeld, dan heb je als alles goed is vrije advocaatkeus, zodat je zonder extra kosten een echte specialist kunt laten inschakelen door jouw verzekeraar.

Als er op enig moment onenigheid is tussen jou en jouw verzekeraar over de behandeling van de zaak, heb je recht op een second opinion. Ook dan is er meestal vrije advocaatkeus.

Voor meer informatie, zie onze pagina rechtsbijstandverzekering.

(Let op: niet alle verzekeraars dekken bouwkwesties!)

Zelf betalen

In het algemeen hebben specialisten bouwrecht de neiging om een wat hoger uurtarief te rekenen dan andere advocaten.
Er zijn gelukkig veel VBR-A-leden, zodat er wel sprake is van enige onderlinge concurrentie op prijs. Maar reken in het algemeen gesproken op vrij stevige tarieven.
(Zie ook onze pagina onderhandelen over tarief advocaat.)